Matthijs van Nieuwkerk hield stevig zijn kaken op elkaar tijdens de mediadiscussie over zijn verdiensten bij ‘De Wereld Draait Door’ en dat is slim van hem. Ook in de media geldt vaak dat je moet stilzitten als je geschoren wordt. Daarnaast ben ik er vrij zeker van dat Matthijs heel goed beseft dat de wereld ook wel zonder hem doordraait. Het kerkhof ligt immers vol met mensen die dachten dat ze ooit onmisbaar waren. Maar wat ik vooral in deze discussie heb gemist is dat mensen als Matthijs veel te weinig doorstromen. Nieuwe en goede talenten krijgen zo bij de NPO veel te weinig kans.

 

Balkenendenorm geldt ook voor Matthijs van Nieuwkerk

Ooit hebben we in dit land met elkaar afgesproken dat mensen die uit de overheidsruif betaald worden niet meer mogen verdienen dan de zogenaamd Balkenendenorm. Momenteel is dat bijna 230.000 EUR. Het probleem is echter dat het salaris van Matthijs hier fors boven zit. Als het verlaagd zou worden naar de Balkenendenorm dan zou het wel eens kunnen zijn dat Matthijs de handdoek in de ring zou kunnen gooien. Maar gelukkig deed de bevoegde minister Slob wat hij moest doen: De Balkenendenorm geldt ook voor Matthijs van Nieuwkerk!

De VARA komt niet alleen op voor de minderbedeelden…

Het pleit voor de VARA-directie om voor zijn mensen te gaan staan. Maar de VARA, is van huis uit toch een omroep die moet opkomen voor de minderbedeelden en daarvan lijkt mij toch geen sprake als je jaarlijks enkele tonnen op je bankrekening kan laten bijschrijven. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de schnabbels van Matthijs. Via zijn agent kun je hem inhuren als dagvoorzitter. Ook heb ik vernomen dat hij via het productiehuis van College Tour, dat voorheen door Toine Huys werd gepresenteerd, een rijkelijke vergoeding krijgt.

De NPO heeft Matthijs van Nieuwkerk groot gemaakt

Alles bij elkaar optellend zal Matthijs allang hebben uitgerekend dat hij door al die nevenactiviteiten wel eens meer wegsleept dan hij ooit bij de commerciële omroep zal verdienen. Nu mag hij van mij bijschnabbelen zoveel hij maar wil, zolang hij maar niet betaald wordt door uw en mijn belastinggeld. Hij mag zich in dit verband ook gerust realiseren dat hij kan bijschnabbelen dankzij het feit dat hij zijn naamsbekendheid te danken heeft aan de NPO. Die heeft hem groot gemaakt. Die heeft ervoor gezorgd dat hij een merk, een ‘brand’ is waardoor hij naar hartenlust kan bijschnabbelen.

Mathijs van Nieuwkerk is een vakman

Nu wil ik niks afdingen aan het talent van Matthijs. Hij is gewoon een geweldige vakman. Maar waar ik wel problemen mee heb is dat omwille van de kijkcijfers heel wat ‘oudere jongeren’ blijven zitten waar ze zitten. Denk aan BN-ers als Frits Spits, Felix Meurders, maar ook bijvoorbeeld aan Philip Freriks. Al jaren met pensioen blijft hij gewoon programma’s presenteren als De Slimste Mens en in een documentairereeks over D-day. Dan staat er op je beeldscherm ergens op een strand in Normandië de ene oude knar de andere te interviewen en moet je echt goed kijken wie de echte veteraan is…

Mindere fixatie op kijkcijfers zou NPO helpen

Wat overal geldt, geldt ook voor de NPO. Ook presentatoren moeten niet te lang op één plek blijven zitten. Vernieuwing, vers bloed, nieuwe talenten een kans geven, risico’s durven nemen, kortom meer lef en minder voor de zekerheid en mindere fixatie op de kijkcijfers zou de NPO sieren. Het ligt in ieder geval niet aan een gebrek aan nieuwe talenten. Toen Eva Jinek onlangs met zwangerschapsverlof was, werd zij vervangen door Nadia Moussaid een relatief onbekende. Wat een geweldig talent, wat een geweldige vakvrouw, wat een geweldige talkshow-host. De Balkenendenorm zal ze nog niet betaald krijgen, maar de kijker kreeg met haar wel waar voor zijn belastinggeld. Zo kan het dus ook…

Over de auteur

Evert van Wijk woonde en werkte de voorbije 30 jaar afwisselend in Vlaanderen en Nederland. Hij is crisiscommunicatieadviseur,  mediatrainer en auteur van verschillende boeken over mediatraining en debattechniek (http://nlmediatra-ntola.savviihq.com ). Ook schrijft hij boeken over cultuurverschillen tussen België en Nederland (https://cultuurverschillenbelgienederland.nl )