Als iemand vastloopt tijdens een interview dat niet live is, dan heeft dat meestal geen nieuwswaarde. Het fragment wordt er gewoon uitgeknipt, tenzij het voor een blooper-programma is. Het journaal van #Omroep Brabant is echter een serieus nieuwsprogramma. Geheel terecht had de redactie dit fragment eruit geknipt.

De verslaggever van Omroep Brabant die dit item gemaakt had, Birgit Verhoeven, vond het optreden van deze dame echter zo bizar dat ze besloot het weggeknipte fragment op Twitter te zetten. Binnen no time bijna 200.000 likes.

 

Een letterlijk genomen mediatrainingtip

Als de dame in het filmpje ooit eerder mediatraining of presentatietraining heeft gehad, zal ze waarschijnlijk onthouden hebben dat mocht je door de zenuwen geblokkeerd raken, je in ieder geval rustig moet blijven doorademen. Al neemt ze deze #mediatrainingtip wel erg letterlijk op…

Iets soortgelijks gebeurde voor jaar met de toen kersverse fractievoorzitter van D66, Rob Jetten. Hij nam het ook nogal letterlijk op wat hij waarschijnlijk tijdens mediatraining geleerd had om vooral boodschapvast te blijven.

 

 

Als een blind paard bleef hij aan zijn centrale boodschap vasthouden, zoals old school mediatrainers hem misschien wel ietsje te letterlijk hadden ingeprent. Daar kom je vandaag de dag niet meer mee weg. (Lees ook https://mediatrainingbenelux.nlwordt-het-niet-eens-tijd-voor-een-goede-mediatraining-meneertje-rob-jetten/ Meer dan ooit geldt immers: niet wat je zegt, maar vooral hoe je het zegt, bepaalt of je boodschap acceptatie heeft. BTW: Wil je meer #mediatrainingtips, vergeet dan ook niet om een kijkje te nemen op https://mediatrainingbenelux.nlmediatraining-tips/ .

 

We doen de opname gewoon over als het niet goed is…

Journalisten die zien dat mensen erg gespannen zijn voor aanvang van een interview, zullen vaak alles doen om hub ‘interviewees’ gerust te stellen. Als het niet live is, zegt de journalist bijvoorbeeld dat we de opname gewoon over kunnen doen mocht het tegenvallen. Dat is voor de interviewee vaak al een hele geruststelling. Bij Live-optredens werkt het natuurlijk anders. Wat je zegt of doet is onmiddellijk in ‘the air’. Dan helpt er geen moedertje lief meer aan mocht het interview verkeerd lopen.

Maar of het nu live of gemonteerd is: doe niet zoals deze dame. Het is werkelijk heel bizar en de journalist denkt dat hij in het ootje wordt genomen wat ook niet bijdraagt aan de relatie die je met de journalist op dat moment hebt.

 

Wat kun je doen als je een black-out hebt?

Journalisten zijn ook mensen. Ze zullen je als het even kan helpen als ze zien dat je tijdens een interview een black-out dreigt te krijgen. Als zoiets gebeurt, zeg dan gewoon iets in de trant van ‘kunt u de vraag nog eens herhalen, want ik geloof dat ik een belangrijk punt heb gemist voor uw kijkers.’Met zo’n antwoord verstevig je bovendien de gespreksrelatie met de journalist. Hij zal het gevoel krijgen dat jij je uiterste best doet om samen met hem een goede performance neer te zetten. Dit zal zich zeker op een positieve manier terugvertalen in een aangenamere gesprektoon, ook al gaat het om een crisisachtig onderwerp.

Maar dat is nog niet alles: ook bij de kijker zul je een stuk empatischer overkomen.

En last but not least: zo’n antwoord zal op sociale media niet gauw een eigen leven gaan leiden, zoals nu het geval is. Gewoon omdat het zo’n doodnormaal antwoord is.