De juiste woorden kiezen is bij crisissituaties erg belangrijk
De juiste woorden kiezen is bij crisissituaties, zoals na de terroristische aanslagen in Brussel, absoluut belangrijk. Dat geldt niet alleen voor woordvoerders, maar vooral ook voor de politieke leiders van een land.Daarom vond ik de openingszin tijdens de persconferentie van premier Michel : “we vreesden een terroristische aanslag en dat is gebeurd”, niet echt overtuigend. Het is vooral belangrijk dat een politiek leider op dat soort momenten juist rust, vertrouwen en controle uitstraalt. En dat doe je niet door zo’n fatalistische uitspraak te doen en woorden als vrees in de mond te nemen. Ongetwijfeld weet premier Michel dat ook wel. Hij zal al heel wat mediatraining gehad hebben. Maar in zulke uitzonderlijke situaties als de aanslagen in Brussel, komt er natuurlijk enorm veel op je af.
Leiders moeten vooral daadkracht tonen
Als je iets vreest dan ben je bang. En als je als premier uiteindelijk ‘in charge’ bent dan moet je juist geen vrees tonen, maar daadkracht.
Dat is nog niet alles. Als je een aanslag vreest, waarom heb je die dan niet kunnen voorkomen? Het roept bij mij en wellicht ook bij de meeste journalisten onmiddellijk vragen op als: waarom vreesde u een aanslag? wat weet u wat wij als gewone burgers (nog) niet weten? Wat hebt u voor maatregelen genomen om deze aanslag waar u zo voor vreesde, te voorkomen? Waren die maatregelen misschien onvoldoende om de aanslagen te voorkomen? Vreest u nog meer aanslagen? Aangezien u dit soort aanslagen vreest, heeft u het dus niet onder controle? Enzovoort.
Trek geen vat vol vragen open
Door het zo te stellen als premier Michel nu deed, trek je dus niet alleen een vat vol vragen open, maar is de kans groot dat je ook meteen in het defensief wordt gedwongen. Maar het belangrijkste: het klinkt niet overtuigend als zou je de zaken onder controle hebben.
Hoe had hij het dan qua ‘wording’ beter aan kunnen pakken? Misschien had hij kunnen beginnen met te verklaren dat dit voor Brussel en België een pikzwarte dag is en dat de regering met zijn gedachten bij de slachtoffers en de familie en nabestaanden is in plaats van zijn vrees uit te spreken? Overigens op de rest van zijn verklaring was verder niks op af te dingen.