Mainstream media verliezen geloofwaardigheid
Hoe zit het met u als u de krant leest of naar een actualiteitenprogramma kijkt?
Wilt u dan zo objectief mogelijke informatie? Of wilt u een mening opgedrongen krijgen? Steeds meer krijg ik het gevoel dat het laatste het geval is. Als de mainstream media niet snel weer gewoon zo objectief mogelijke journalistiek gaan bedrijven, graven ze hun eigen graf.
Het zit de journalisten van de mainstream media niet mee.
Als Geert Wilders of Donald Trump iets in de media willen brengen, sturen ze een tweet of plaatsen zij een bericht of videoblog op hun Facebookpagina en hoppa het is nieuws. Intussen hebben de journalisten van de mainstream media het nakijken en dat wringt. Hun (machts)rol als gatekeeper zijn ze kwijt en voor veel journalisten is dat nog behoorlijk wennen. Of sterker nog: veel journalisten kunnen dat gewoonweg (nog) niet verkroppen.
Journalisten maken vaak deel uit van de linkse elite
Het is geen geheim dat de meeste journalisten links zijn. Ze framen rechts vaak als bekrompen, egoïstisch en een gebrek aan veranderingsgezindheid. De linkse elite waar veel linkse journalisten ook deel van denken uit te maken, weet wel wat goed is voor het rechtse klootjesvolk dat alleen maar verstand van voetbal heeft.
Maar wat linkse journalisten en media zich onvoldoende realiseren is dat de gemiddelde nieuwsconsument op een gebalanceerde manier geïnformeerd wenst te worden. Hij zit niet te wachten op het gespin van journalisten die denken dat de kritische nieuwsconsument niet voor zichzelf kan denken. Hij doorziet dat. Als dan op de koop toe Hillary Clinton het moet afleggen tegen de rechtse Trump dan zijn die linkse journalisten helemaal het Noorden kwijt. Gevoed door boosheid, krijgen zij een rode waas voor de ogen en alles wat uit de rechtse hoek komt wordt verder gemarginaliseerd. Intussen hebben ze niet in de gaten dat ze met hun stokpaardjes hun nieuwsconsumenten nog verder van hun vervreemden. Zo graven zij hun eigen graf.
Wie gelooft die traditionele mainstream media nog?
Het wordt dus tijd dat de mainstream media die zich serieus nemen dit onder ogen gaan zien.
Doen ze dat niet dan moeten ze straks niet raar opkijken dat de kritische nieuwsconsument gaat denken: wie gelooft die traditionele mainstream media nog? Alleen door te streven naar meer objectiviteit kunnen ze (nog) voorkomen dat hun lezers/kijkers/luisteraars verder afhaken.
Terzake
Een pluim voor Annelies
De zwakte van de klassieke media is allicht niet dat ze over onvoldoende informatie beschikken, wel:
-ze die informatie zelf al moeten selecteren omdat zendtijd duur is/krantenpapier duur is
-ze bij dit proces een handje geholpen worden door de politiek die hen probeert te sturen in het
kader van hun eigen mediabeleid – zowel in de itemkeuze als in de framing.
Hoe toevallig was het dat we in de media een item kregen geserveerd over de opleiding van allochtone Antwerpse politieagenten, de dag na de berichtgeving over een groep racisten binnen het korps?
Het siert Annelies Beck/de redactie dat ze dit “nieuws” aankondigde met een ironisch “allicht geheel toevallig, zeker?”
Terloops zei ze ook dat “er mocht gefilmd worden als er geen vragen werden gesteld over het item van de dag ervoor: de racisten…”
Het volgende wat je zag, was dat tijdens de reportage toch vragen daarover werden gesteld.
Dat siert de redactie van Terzake dat ze dit toch deed.
De burgemeester van Antwerpen, zoals in elke gemeente, hoofd van de politie, hebben we niet in beeld gezien, noch statements horen brengen. Er werd dus wel flink mediatiek op de achtergrond gewerkt door zijn adviseurs. De redactie werd een handje geholpen in de “itemkeuze” en de “framing” = het politiekorps is allochtoonvriendelijk.
En het is maar goed ook dat Terzake tegen de stroom oproeide.
De berichtgeving via de klassieke kanalen is doorwrocht met informatieverstrekking uit de lobby’s.
Het tast in vele gevallen de geloofwaardigheid aan van die mainstream media.
Eerder werd al bekend gemaakt dat veel kritische kijkers, naast het bekijken van de journaals, ook internetbronnen raadplegen ter aanvulling of ter verificatie.
Allicht ook niet toevallig…
Terzake toonde aan dat het niet noodzakelijk slaafs de politieke manipulatie volgt en die ook aan de kaak stelt door hun houding en hun opmerking “allicht geheel toevallig, zeker?”
De reactie had natuurlijk ook nog kunnen opteren om het “nieuws” helemaal niet te brengen. F.D.